Jouw Special


We leven steeds langer.

We leven steeds langer.

Wat betekent dit voor jouw pensioen?


Kinderen en pensioen

Kinderen en pensioen

Je werkt bij ING en je krijgt een kind. Je weet dat dit geen invloed heeft op jouw pensioen, tenzij je minder gaat werken. Je vraagt je wel af wat er voor je kind is geregeld, mocht je komen te overlijden. En of je eventuele stief- en pleegkinderen recht hebben op wezenpensioen. Toch maar even doorlezen?

3 min.

Jouw fonds heeft een reserve- en dekkingstekort

Jouw fonds heeft een reserve- en dekkingstekort

Per eind december 2016 heeft ING CDC Pensioenfonds een reservetekort en een dekkingstekort. Twee begrippen die voor nogal wat verwarring zorgen. Bovendien zijn de gevolgen van een reservetekort heel anders dan die van een dekkingstekort. 

3 min.

(Sietske 25 jaar): Toekomstplannen

(Sietske 25 jaar): Toekomstplannen

‘Mijn vader werd 60 en dat hebben we uitgebreid gevierd. Het leven is een feest, als je gezond bent en samen leuke dingen kunt doen. Hij roept het al jaren, maar hij gaat nu eindelijk echt minder werken. Mooi dat dat kan. Dat zit er voor mij niet in. Ik ga ervan uit dat ik, gezien de stijgende levensverwachting, tot mijn 70ste moet blijven werken. Dat lijkt me geen probleem als je ervoor zorgt dat je werk uitdagend blijft en je voldoende inkomen hebt om daarnaast te blijven reizen en van het leven te genieten.

Je hoort mij niet klagen hoor. Stilzitten en niets doen, past niet bij mij. Ik heb de genen van mijn vader. Ook in de vakantie wil ik erop uit, dingen bekijken en ontdekken, inspiratie opdoen, mensen ontmoeten. Luieren op het strand of de zee in om de onderwaterwereld ontdekken? Die keuze is voor mij snel gemaakt: deze zomer hoop ik mijn duikbrevet te halen! Na de zomer start ook mijn opleiding aan de Finance Academy van ING. Ik heb mijn keuze gemaakt en zin om weer te gaan studeren. En ik kan de opgedane nieuwe kennis meteen in de praktijk brengen.'

3 min.

Planner 3.0 live

Planner 3.0 live

Sneller, logischer en aantrekkelijker. Dit vat in een notendop samen hoe de Pensioenplanner 3.0 is verbeterd. Zo krijg jij nog beter antwoord op de vraag: krijg ik later genoeg pensioen? Want dat is eigenlijk het enige wat je over pensioen wilt weten.

2 min.

Hoe maatschappelijk verantwoord belegt jouw fonds?

Hoe maatschappelijk verantwoord belegt jouw fonds?

ING CDC Pensioenfonds belegt de pensioenpremie die jij samen met de werkgever inlegt in aandelen, obligaties 
en vastgoed. Daarbij maakt het fonds een zorgvuldige afweging tussen risico en rendement en checkt of de belegging maatschappelijk verantwoord is. In dit artikel zoomen we in op de uitgangspunten, de gefaseerde implementatie en de keuzes die in de portefeuilles zijn gemaakt.

3 min.

Veelgestelde vraag: hoe plan ik mijn pensioen?

Veelgestelde vraag: hoe plan ik mijn pensioen?

Wie kent dat niet. Je stelt een doel voor de korte termijn zoals de aanschaf van een dure camera. Of voor de langere termijn zoals een koopwoning. Je wilt immers zelf de touwtjes in handen houden. Dat geldt ook voor je pensioen. Je doel is dat je later voldoende pensioen hebt om het leven te leiden dat je voor ogen hebt. Je weet dat je zelf verantwoordelijk bent om dat doel te bereiken. En planning kan daarbij helpen. Maar hoe pak je dat aan?

4 min.

Nieuwe interface vereenvoudigt pensioenzaken

Nieuwe interface vereenvoudigt pensioenzaken

De Mijn Omgevingen van de pensioenfondsen van ING en NN Group zijn sinds kort via een nieuwe interface aan elkaar gekoppeld. Voortaan kun je als deelnemer via één centrale route je pensioenaanspraken bij meerdere fondsen bekijken en je pensioenzaken op één plek regelen. De interface, ook wel ‘schil’ genoemd, komt voort uit de wens van de deelnemers, de werkgevers en de pensioenfondsen om pensioen eenvoudiger te maken.

3 min.

Staat pensioen op jouw to-do list?

Staat pensioen op jouw to-do list?

Je bent starter op de arbeidsmarkt. Afgestudeerd, jong en vol frisse ideeën. Denkt na over wat je wilt bereiken. Waar wil jij staan over pak ‘m beet vijf jaar? Het is zinvol je doelen te beschrijven. Dat werkt motiverend en zorgt voor focus. Je verspilt minder energie aan irrelevante zaken, krijgt feedback, kunt successen vieren en objectief vaststellen of de stappen die jij maakt groot genoeg zijn.

4 min.

Wie doet wat bij de fondsorganen?

Wie doet wat bij de fondsorganen?

Sinds 1 januari kent ING CDC Pensioenfonds een nieuw bestuursmodel waarbij de voormalige visitatiecommissie is vervangen door een raad van toezicht. Daarnaast is er een verantwoordingsorgaan actief. Het is goed om te weten wie zich bij deze fondsorganen met welke taken bezighouden. En dat drie van de zeven posities worden ingenomen door vrouwen!

2 min.

Veelgestelde vraag: wat is een pensioengat?

Veelgestelde vraag: wat is een pensioengat?

Een pensioengat. Dat klinkt dreigend maar is dat ook zo? En als je een pensioengat hebt, wat kun je er aan doen? Is er een relatie met een AOW-gat? We zetten de feiten graag voor je op een rij. 
Een pensioengat is het tekort aan inkomen na je pensioen om het leven te kunnen leiden dat je voor ogen hebt. Een ander woord voor pensioengat is dan ook wel pensioentekort.

4 min.

Uitslag klanttevredenheids-onderzoek

Uitslag klanttevredenheids-onderzoek

In januari heeft ING CDC Pensioenfonds een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd onder (ex-)medewerkers en pensioengerechtigden van ING. Daarin kwam de mate van tevredenheid over het fonds, de dienstverlening door het Pensioenloket en de kwaliteit van de communicatie aan bod. Daarnaast verzamelde het fonds bruikbare feedback via de toelichtingen.

1 min.